campings


Hotels in Zeeland

Ontstaan Zeeland

Toen Zeeland nog regelmatig onderwater liep

Het is moeilijk voor te stellen Zeeland onder de zeespiegel, maar de eerste bewoners vonden deze deltaregio al 15.000 jaar geleden. Die wetenschap wordt ontleend aan de vondst van een stenen bijl nabij Cadzand. De eerste bewoners zochten de hogere gronden, al verschilden die niet veel van het zeeniveau, zeker niet bij vloed. De mensen leefden op kale zandgronden, terwijl de landbouw haar bestaan tegenwoordig dankt aan de polders met vruchtbare kleigrond. Bij hoog water zocht men in later tijden toevlucht tot vliedbergen zoals hieroven. Wie daarover en het ontstaan van Zeeland meer wil weten kan vlak naast kasteel Westhove tussen Westkapelle en Domburg Terra Maris bezoeken. Dit museum laat zien hoe Zeeland zich door de eeuwen heen vormde en vertelt over de flora en fauna: Terra Maris >>

Hotels in Zeeland
=Zeeland

Zeeland: Land gewonnen uit het water

Hoezeer het water de geschiedenis van Zeeland bepaalde blijkt wel uit bovenstaand plaatje, welliswaar van Goeree -Overflakkee dat bij Zuid-Holland hoort, maar tekenend voor de hele deltaregio. Het huidige Zeeuwse het landschap vertelt nog altijd dit geschiedenisverhaal. De Zak van Zuid-Beveland, een van de oudste polderlandschappen van Nederland, laat zien hoe steeds kleine stukjes zee werden omdijkt, waardoor kleine polders ontstonden. U fietst daar over de bloemendijken. Op andere plaatsen zijn de polders groter, waardoor Zeeland haar zo kenmerkende open landschap verwierf. Van het open landschap, waar het zicht niet wordt ontnomen door industrie├źn, geniet u ook op St. Philipsland en Tholen. Het landschap vertelt al bij de eerste kennismaking dat Zeeland van oudsher een agrarische provincie is. Nog altijd is Zeeland een spil in de handel van uien, die u ruikt op Zuid-Beveland. Wie thuis graag bessenjenever drinkt, heeft een goede kans op een fles met bessen uit de Zak van Zuid-Beveland en ook suikerbieten en fruit komen uit Zeeland. Het dorpje Kapelle, waar Annie M.G. Schmidt geboren werd, gebruikt de slogan 'bloesem van Zeeland'. Je vindt hier het Fruitteeltmuseum. De getijdenhavens, kreken, oesterputten, vuurtorens en veel meer getuigen van de geschiedenis die u overal in Zeeland tegenkomt.

Ze zee had haar invloed op de vorming van land. Oude kaarten laten door de eeuwen heen steeds weer andere eilandvormen zien. Het watersnoodmuseum in Ouwerkerk illustreert hoe ingrijpend dit altijd is geweest en Neeltje Jans toont onder andere het binnenste van de stormvloedkering. Illustratief is wel dat Philippine in Zeeuws Vlaanderen nog altijd een populaire bestemming is voor wie graag mosselen eet. Nu wordt het dorp omgeven door land, vroeger lag het aan open water. Engelsen voeren ten tijde van Cromwell op Oostburg als zij voor een veldslag de Fransen wilde verrassen.

Zeeland: Landbouw en visserij

Met de industrie en havensteden als Vlissingen en Terneuzen groeide Zeeland mee met de tijd. Landbouw en visserij bleven dessalnietemin belangrijke pijlers onder de economie. Toeristen bezoeken graag de vissershavens van Breskens, Bruinisse en Yerseke. In Vlissingen en Colijnsplaat wordt vis geveild.











Middelburg

Deze site is onderdeel van 'Mooi Zeeland', uitgever Florad is bereikbaar via info@florad.nl, parallelweg 12, 4462 al goes.
Zoek hier hotels, bungalowparken en campings.


in_Mooi_Zeeland